Събития

Национална мрежа за децата връчи за 11-та поредна година наградите „Златна ябълка“ за принос към живота на децата

Автор Таня Георгиева | Категория Обща | Дата 09.06.2021

Национална-мрежа-за-децата-връчи-за-11-та-поредна-година-наградите-Златна-ябълка-за-принос-към-живота-на-децата

Национална мрежа за децата връчи за 11-та поредна година наградите „Златна ябълка“ за принос към живота на децата

Национална мрежа за децата организира за единадесета поредна година наградите „Златна ябълка“, които се присъждат на личности, организации и институции, допринесли със своята работа за подобряването на живота и благосъстоянието на българските деца.

Наградите бяха връчени на 31-ви май, на специална церемония, която се проведе на живо и онлайн. Водещи на събитието бяха радиожурналистът Драгомир Симеонов и Жанет Хаджиева и Аделина Налбантова от младежка мрежа „Мегафон“.

Наградите „Златна ябълка“ се присъждат в категориите „Герой на децата“, „Детска организация“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“ и Награда за цялостен принос.

„Преди 11 години не сме си представяли, че наградите „Златна ябълка“ ще се превърнат в едно от най-значимите събития в навечерието на деня на детето 1 юни, в което се отличават героите на децата през изминалата година.“ – каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата

Национална мрежа за децата заедно с няколко номиниращи организации връчи посмъртно наградата „Герой на децата“ на д-р Адил Кадъм, посветила себе си на лечението на децата и активен участник в Националната гражданска инициатива за създаването на нова детска болница.

11-тото издание на наградите „Златна ябълка“ получи общо 54 номинации.

Категориите „Герой на децата“ и „Детска организация“ бяха отворени за номиниране и гласуване от цялата общественост, като тази година своя вот дадоха над 2000 участници.

В останалите категории номинации по регламент подават 140-те организации членове на Национална мрежа за децата. В журито, което пое трудната задача да избере победителите, участваха: Александра Мирчева – Коалиция Образование 2030, Юлияна Колева – Национално сдружение на общините в България, Елена Атанасова – УНИЦЕФ България, Алексей Пампоров – социолог от „Института по философия и социология“ към БАН, журналистът Лора Филева, доктор Бояна Петкова – създател на фондация „Ида“, Красимира Величкова – директор на Български дарителски форум. Младежите от „Мегафон“ също участваха в журито и представиха младежкия глас.

По време нa церемонията на „Златна ябълка“ 2021 Национална мрежа за децата представи Сертификата “Компания – приятел на детето”, който се връчва на компании, които развиват подкрепящи политики в полза на децата и създават благоприятна среда за своите служители с деца и техните семейства. Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата и д-р Джейн Муита – официален представител на УНИЦЕФ за България, връчиха първите сертификати. Първите три компании – приятели на децата, са: „Лидл България“, „А1“ и „Уникредит Булбанк“.

Победителите в „Златна ябълка“ 2021 са:

В категория „Училище“ : 90 СУ “ Ген. Хосе де Сан Мартин“, град София

В категория „Община“: община Луковит

В категория „Благотворител“: „Дженерали Застраховане“

В категория „Журналист“: Надежда Цекулова

За втора поредна година награда за болница не беше присъдена

Награда за цялостен принос: Георги Апостолов

В категория „Детска организация“: Фондация „Герои на времето“ (TimeHeroes)

Специална награда „Герой на децата“ – Доктор Адил Кадъм, посмъртно

„Герой на децата“: Елица Узунова

Повече информация за номинираните и наградените на „Златна ябълка“ можете да намерите на http://1june.nmd.bg/

https://nmd.bg/natsionalna-mrezha-za-detsata-vratchi-za-11-ta-poredna-godina-nagradite-vzlatna-yabalkav-za-prinos-kam-zhivota-na-detsata/?utm_source=newsletter_202122bg&utm_medium=email&utm_campaign=NewsletterBG

АДРЕС

  • Сдрес: 1475 Железница, ул. Плана планина №11
    София, България
  • Email: zel_191ou@abv.bg
  • Website: http://191ou.info
  • Телефон: 0884801766
  • Телефон: 09927504